05 december 2013

Isländska jultraditioner

På Island börjar julfirandet den 12 december, det är då jultomtarna kommer.
De isländska jultomtarna är lite annorlunda än någon annan stans på jorden, de är nämligen tretton stycken och varje dag från den 12 fram till jul kommer en av dom ner och ställer till det. Därefter åker jultomtarna tillbaka till bergen som de kom ifrån, återigen en om dagen. Den 6 januari har alla jultomtar återvänt och då är julen slut.
Jultomtarnas mor och far heter Grýla och Leppalúði, de är ett ganska otäckt par. Tomtemor Grýla är stor och ful och hennes favoritmat är kött från olydiga barn. Hon är därför ofta ute och letar dessa besvärliga barn. Hennes man, tomtefar, är mycket mindre och trevligare. Han håller sig mest hemma i grottan och är bara lat och ids inte göra något. De har en fräck katt, ”Julkatten” .
Julklappar är en ganska nytt på Island. Tidigare delades det endast ut presenter på somrarna och till jul delades istället ett nytt klädesplagg ut till varje familjemedlem. Hade man inte nya kläder till jul kunde man nämligen bli tagen av julkatten. 
Julgranen kläs på kvällen dagen före julafton och affärerna är öppna till midnatt. 

På julafton börjar julfirandet klockan 18, som en påminnelse om den tid när en ny dag började precis klockan 18. 
Ett av julbröden på Island är Laufabrauð. I bröden klipps vackra mönster som symboliserar olika saker i islänningarnas liv. Brödet friteras sedan gyllenbrunt och serveras tillsammans med lamm, ripa eller rökt skinka. För recept http://www.inspiredbyiceland.com/blog/2012/12/12/recipe-for-laufabraud/







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar