29 november 2013

Tankeställare

Harold Thorarinsson, ordförande i LH tar till pennan.

Förra veckans nyheter gör en förvånad. Det är knappt tre år sedan som vi blev tvungna att skjuta upp LM på grund av den "smittsama hostan" och som tog väldigt hårt på många hästverksamheter där förlusterna beräknas ha varit upp mot hundratals miljoner. Många känner av förlusten än idag och kämpar vidare, många med en osäker framtid framför sig.
Därför undrar man hur det kan hända nu, tre år senare efter all debatt och ökad utbildning efter den smittsamma hostan, hur en hovslagare kan komma till landet med all sin utrustning för att sko en häst. Han går igenom alla kontroller utan att informeras eller ens informera sig själv över landets regler och lagar om att införsel av den utrustning han använder är förbjuden.
Den som anlitade hovslagare verkar heller inte ha informerat om de regler som gäller i det här landet när det gäller karantän och inte nog med det, ägaren till stallet där detta skedde tillsammans med en reporter såg på när hovslagaren skodde hästen. Hur kunde detta hända?
Hade inte reportern skrivit om denna händelse hade detta inte kommit fram. Frågan är om orsaken till den smittsamma hostan för tre år sedan uppstod på ett liknande sätt?
Vi måste nu på allvar funderar på vad som måste ske eftersom det är uppenbart att reglerna som finns inte fungerar trots ökad uppmärksamhet från djurskyddsnämnden efter 2010.
Är det nödvändigt att införa en lag där flygbolag och rederier som transporterar folk till landet inte kommer att få inträde om de inte har godkända informationsmaterial om våra regler och lagar som de informerar sina kunder om?
Måste också till en lag som ställer flygbolagen och rederier till ansvars när deras kunder bryter mot lagen?
Ett annat alternativ är att vi avstår från alla regler och lagar och börjar vaccinera hästarna för hundratals miljoner kronor varje år utan några som helst garantier på att det hjälper.

Har vi råd med en epidemi till på grund av respektlöshet till våra hästar? Hur kan folk glömma så fort?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar