15 december 2013

Var dag ska man lära sig något nytt sägs det

Dagens lärdom blev uttrycket att ha tomtar på loftet. Idag var det julmarknad på gården vi har våra hästar och för att delta lite i annat än att bara sitta och pimpla kaffe i stallet gick vi tipspromenaden varav en av frågorna var, vad betyder det att ha tomtar på loftet.
Kan säga att jag har åtminstone alla mina hästar hemma, än så länge.....åren går ju. Som sagt så var svaret att inte ha alla hästarna hemma. Nu håller jag bara tummarna på att det är jag som vinner första pris, en fin korg full med massa delikatesserna.

På Island har de första jultomtarna besökt folket med sina hyss. Den förste kom den 12 december och heter Stekkjarstaur. Han ser lite särskild ut och har träben. Det sägs att han brukade suga mjölk från tackorna. Det gick dock i allmänhet illa, ty han hade träben.
Följande dag kommer Giljagaur, han smyger sig in i ladugården och skrapar skummet av mjölkkannorna när ingen ser honom.
Igår den 14 dec kom Stúfur. Han är den minsta av alla tomtarna. vara den minsta. Han skrapar matresterna ur grytor och pannor.
Idag dök Þvörusleikir upp och slickade grötsleven. Han roar sig med att smyga in i köket när husmor eller tjänstefolket går ut en stund, så smakar han ur grytorna.
En rolig sida på FB, https://www.facebook.com/pages/J%C3%B3lasveinarnir-%C3%AD-Dimmuborgum/150958398280203?fref=ts

Nedan från tomtarnas årliga bad vilket de inte är förtjusta i men illa tvungna. Den är imorgon förresten så befinner ni er på norra Island går det se detta spektakel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar